KaderOvaal-IngeZW

Inge Elsinga | Contact | Locatie

 

Inge Elsinga – zien en aanraken wat (er) echt is

 

Ik heb altijd iets met woorden gehad. Als kind kon ik me helemaal verliezen in de werelden die ze opriepen. En dan maakte het niet uit of ze uit mijn eigen pen of uit die van een ander kwamen.

Woorden hebben een ongelooflijke scheppingskracht. Ik ken de bijbel slecht, maar dat die begint met ‘In den beginne was het Woord…’ vind ik veelzeggend: met onze woorden creëren we onze werkelijkheid. Als ik met iemand in contact ben, ga ik altijd op zoek naar waar zijn of haar bezieling zit. Dat gaat helemaal vanzelf. Ik voel heel precies aan op welke woorden de juiste energie zit. Dat zijn voor mij de wegwijzers naar hun binnenwereld. Ik kan er intens van genieten om vrij rond te dwalen in de werkelijkheid van die ander. Dichterbij kan ik niet komen.

Blootleggen
Talen zijn dragers van culturen. Ik vind het adembenemend dat zo’n verzameling woorden de ziel bevat van een heel volk. Van de manier waarop zo’n volk naar de werkelijkheid kijkt. Toen ik voor vertaler studeerde, was dat wat ik wilde blootleggen. Vertalen gaat niet over het omzetten van een tekst in de ene taal naar de andere. Het gaat om het bij elkaar brengen van twee werelden. En dat is kunst. Want hoe vind je woorden die recht doen aan de ziel van de schrijver, van zijn of haar cultuur, als je alleen woorden tot je beschikking hebt die aan een totaal andere wereld toebehoren? Wie dat kan, is een tovenaar.

Innerlijk landschap
Vertaler ben ik niet geworden. En toch ook weer wel. Nu leg ik het innerlijke landschap van mensen bloot. Ik help ze woorden te geven aan hun bezieling, aan hoe zij naar de werkelijkheid kijken. Zodat hun wereld en die van hun klanten elkaar kunnen ontmoeten.

Recept voor voldoening
Ik heb geschreven voor mijn brood. Ik schreef over publieksdiensten. Over organisatieontwikkelingen, over de voordelen van het gemeentebeleid. Ik schreef over wegwerkzaamheden, het nieuwe gemeentelijke functiegebouw en de revitalisering van het stadspark.
Dat je iets goed kan, is absoluut geen recept voor voldoening. Het kan zelfs in de weg staan om dat te gaan doen waar je hart naar uitgaat.

Palet van de menselijkheid
Dat was wat ik ervan heb geleerd. Een inzicht waar ik veel aan heb gehad in mijn werk als loopbaancoach. Daarin gaat het over wat er voor mij echt toe doet. Over mensen en wat ze beweegt. Over datgene waar jij en ik elke dag weer ons bed voor uitkomen. Over dat wat ons voortdrijft. Over dromen en doelen, angsten en zorgen, geheimen en verlangens. Over het leven zelf. 
Werk is daarvoor een uitstekende ingang als onderwerp van gesprek. Er hangt zoveel omheen: structuur, veiligheid, geld, overtuigingen, behoeften, verlangens, emoties, zin, richting, plezier, contact. Het hele palet van de menselijkheid is terug te vinden in dat ene concept.

Olifantenpaadjes
Is het eigenlijk niet raar dat we het normaal zijn gaan vinden dat we een deel van onze persoonlijkheid inleveren tegen een discutabele vorm van veiligheid en zekerheid? Dat klinkt als een slechte deal. Eentje waar ik liever niet aan meewerk.
Ik heb mijn antwoord gevonden in het zelfstandig ondernemerschap. Niet dat dat de hemel op aarde is. Want ook ik verlang naar veiligheid en zekerheid. Maar ik weet dat ik die in mezelf moet zoeken. Want de omstandigheden veranderen voortdurend, en toch is er iets waar ik altijd op kan terugvallen: mijn eigenwaarde.
Soms vind ik het makkelijker om iets te doen omdat een ander het zegt. Maar ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om het beste van mezelf te geven. En daarvoor is het af en toe nodig om van de gebaande paden af te wijken en met mijn eigen olifantenpaadjes het landschap te kleuren.

Maat der dingen
Waar ik van droom is dat de menselijkheid ooit weer de maat der dingen wordt, en dat de dingen niet meer de mate van menselijkheid bepalen. Op mijn manier draag ik daaraan bij, door mensen te helpen zich weer te herinneren wie ze zijn. Zodat ze van daaruit in vrijheid hun eigen vorm kunnen vinden om het werk te doen dat de wereld van ze nodig heeft. Ook al is dat soms eng en niet zo comfortabel.